Ciasteczkowy maraton czyli jak trzecioklasi�ci przygotowywali �wi�teczne wypieki.
Zapach igliwia, b�yszcz�ca choinka, ogie� buszuj�cy w kominku to znak, �e rozpocz�� si� ju� okres �wi�tecznych przygotowa�. Czas, w kt�rym przypominamy sobie o bo�onarodze-niowych tradycjach, uroczystym nastroju, atmosferze podekscytowania, a naszym wspom-nieniom towarzysz� smaki i zapachy wigilijnych potraw, na kt�re czekamy z ut�sknieniem przez ca�y rok. Nieod��cznie ze �wi�tami Bo�ego Narodzenia kojarzy si� nam zapach korzennych piernik�w na prawdziwym miodzie.
Uczniowie klasy 3a wraz z wychowawczyni� Bo�en� G�rn�–Setlak zostali zaproszeni do domu rodzinnego swojego kolegi Kacpra Szczud�o i bardzo ch�tnie z tego zaproszenia skorzystali. Mama Kacpra — pani Anna Szczud�o z zawodu czeladnik ciastkarz postanowi�a podzieli� si� z nami swoimi kulinarnymi tajemnicami. Najpierw opowiedzia�a nam o swojej pracy, wyja�ni�a r�nic� mi�dzy cukiernikiem a ciastkarzem, zaznajomi�a z podstawowymi urz�dzeniami i narz�dziami, kt�re wykorzystuje si� w pracy, przypomnia�a o zasadach bezpiecznego korzystania z tych urz�dze� no i oczywi�cie o higienie w czasie pracy. Zaznajomi�a nas z przepisami na pyszne ciasteczka, kt�re mieli�my okazj� samodzielnie przygotowa� i upiec. By�y to popularne kulki zwane „ziemniaczkami”, dro�d�owe rogaliki z marmolad� a tak�e przepyszne �wi�teczne pierniki.
Zostali�my podzieleni na cztery grupy. Ka�da z grup siedzia�a przy swoim stoliku. Pani Ania dochodzi�a do ka�dej grupy, cierpliwie pokazywa�a, obja�nia�a, donosi�a odpowiednie produkty, s�u�y�a rad� i pomoc� ka�demu z nas. Oczywi�cie swoj� prac� rozpocz�li�my od ubrania fartuszk�w i dok�adnego umycia r�k.
Z wielk� rado�ci� przyst�pili�my do pracy wykonuj�c przy tym r�ne potrzebne w kuchni czynno�ci na przyk�ad zarabiali�my ciasto, ��czyli�my sk�adniki, miksowali�my itp. Wpadli�my w wir ciasteczkowego maratonu. W ca�ym domu zapachnia�o �wi�tami. Tego zapachu nie da si� zapomnie�. Nie mogli�my si� doczeka� kiedy spr�bujemy to co upiekli�my. W ko�cu si� doczekali�my. Ciasteczka by�y przepyszne!
Jeszcze raz bardzo serdecznie dzi�kujemy pani Annie Szczud�o, za wielkie serce, go�cinno��, wyrozumia�o�� i za podzielenie si� z nami swoj� kulinarn� wiedz�. (bg–s)
|